Hva skjedde?

Hva er det «alle» vet, men som likevel ikke kommer frem i mediene?

Hvilke allianser, krangler og intriger er det som utspiller seg i norsk ski- og hoppmiljø, og som kom til overflaten i forbindelse med Romørens hopp i Holmenkollen?

For oss som ikke har snev av intern kjennskap til de ulike organisasjoner og idrettsmyndigheter, virker den siste tidens ekstreme oppstyr omkring Romørens prøvehopp som både irrasjonelt, selvhøytidelig og blåst ut av enhver proporsjon.

Kultur- og idrettsminister Huitfeldt var på banen og snakket opprørt til NRK om at «de» (hvem er det?) tydeligvis ikke likte at Anette Sagen, som kvinnelig skihopper, skulle være først til å hoppe – og at «de» derfor kuppet det hele.

Esten O. Sæter og Truls Dæhli kappet om å se mest alvorlige ut på tv og talte til folket som de rene domsprofeter.

Men de mest besynderlige uttalelsene kom fra Åsne Havnelid, leder for Oslos ski-VM i 2011. Hun kunne fortelle at joda, riktignok hadde hun godkjent at Romøren var blant prøvehopperne. Men, hun hadde gitt Kollenhopp – og leder Roar Gaustad – klar beskjed om at Romøren ikke måtte hoppe først. Og, i ettertidens lys går hun enda lenger og beklager at hun i det hele tatt lot Romøren være blant prøvehopperne; hun burde ha forstått at dét var galt.

Stopp en halv.

Ifølge Havnelid, så er det altså ikke det at noen prøvehoppet bakken før Sagen som er problemet. Og problemet er heller ikke at disse prøvehopperne var menn. Neida. Problemet var at én av dem var Bjørn Einar Romøren.

Med andre ord: Ifølge Havnelid ville alt ha vært i den skjønneste orden, så lenge Romøren ikke var blant prøvehopperne.

Da forstår jeg ikke lenger hva alt oppstyret dreier seg om. Og, dessverre har ingen bedt henne utdype dette – hvilket kanskje betyr at «alle» er enige om at sakens grunnleggende premiss er «Romøren eller ikke Romøren»?

Uansett: Hvordan kan det forresten ha seg at Romøren ilegges straff, når det fremdeles er helt i tåka hva som egentlig skjedde? Hvem som bestemte hva? Hvordan? Hvorfor?

Jeg forstår bare at her ligger det noe under, en maktkamp mellom ulike miljøer i Norges ski- og hoppmiljø, som avisene ikke nevner. Jeg er ingen stor konspirasjonsteoretiker (jeg tilhører den gruppen personer som fremdeles tror at amerikanerne faktisk landet på månen i 1969). Men i denne saken er det så mye pussig, så mye uuttalt og påfallende at jeg ikke finner andre forklaringsmodeller enn at «noen» vet forferdelig mye mer enn de forteller oss andre – og handler deretter. I nattens mulm og mørke.

Mens de dytter Bjørn Einar Romøren ut i dagen og frem foran inkvisisjonen for å la tårene trille i lyset fra tusen illsinte blitzer.

Absurd.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s