Musikk til lyst og (ned)last

Innrømmelse: Jeg har aldri lastet ned musikk eller film via mer eller mindre ulovlige fildelingstjenester.

Noen tror jeg er dum. Ja, kanskje det. Men, jeg liker iTunes. Ja, jeg har attpåtil noen prinsipper når det gjelder tekst/musikk, opphavsrett og åndsverk som jeg ikke er villig til å kaste over bord.

Men, ærlig talt: Hvorfor ikke bare skaffe seg all musikken gratis? Hvorfor betale for noe jeg kan «fikse» uten å måtte betale et rødt øre – og også uten å frykte politianmeldelse eller sosial stigmatisering?

Fordi musikk ikke bør være gratis. Fordi jeg synes 80 kroner for et rykende ferskt album – og åtte kroner per spor – er en helt overkommelig og rimelig pris. Fordi Spotify foreløpig ikke er et godt nok alternativ. Fordi politikere flest nøler og fomler og åpenbarer stor mangel på innsikt i opphavsrett, åndsverk og musikkindustri – og ikke overbeviser meg om at de i fremtiden vil verne om det helt grunnleggende premisset: Det en låtskriver skaper, det har vedkommende også rettmessig krav på.

(Apropos: Mitt siste iTunes-kjøp: Mathias Eick m.fl.: Tre Vise Menn: Årets juleplate? Må høre først. Nettopp kjøpt den.)

Reklamer

2 kommentarer om “Musikk til lyst og (ned)last

 1. Dette var da en veldig snill innrømmelse: )

  Men hva er i veien med Spotify?! Jeg er frelst(med forøvrig ingen sammenheng til frelsesdebatten på din brors blogg), for knapt hundre kr. i måneden får jeg bortimot ubegrenset tilgang på all verdens musikk.

  Jeg har forstått at det foreløpig ikke er de store økonomiske gevinstene for artistene, men det er god gratis pr, i tillegg tror jeg det kan lønne seg hvis alle begynner å betale i steden for å høre på den reklamefinansiert varianten(som forøvrig er skikkelig irriterende).

 2. Ja, jeg var kanskje litt slem mot Spotify … Er kommet nyere versjoner etter at jeg egentlig prøvde det ordentlig, så både musikkutvalg og brukervennlighet er nok blitt mye bedre.

  Men, det er som du sier, umulig for artister å regne med inntekter fra Spotify, og da blir det å regne som et PR-stunt fra artistenes side. Og det er jo ikke egentlig GRATIS PR, for de betaler jo godt ved å si fra seg egne inntekter for å kunne være med. Noen betaler prisen for at Spotify kan levere en god tjeneste til brukerne/lytterne – og til nå har det utvilsomt vært artister/musikere/låtskrivere som har betalt denne prisen.

  Hvis denne modellen setter seg, vil heller ikke Spotify overleve. Så vi får håpe at flere gjør som deg og velger betalingsversjonen.

  Og forresten, så kan man jo ikke lagre musikken på maskinen sin, brenne egne cd-er, legge inn på iPod osv. – men her er jeg sikkert veldig gammeldags …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s