Den enkle, vanskelige trosfriheten

Det er lett å være tilhenger av trosfrihet.

På generelt grunnlag. For alle, overalt. Ikke minst for kristne trossøsken i land som Iran, Pakistan, Vietnam, Egypt, Kina.

Men ofte blir det vanskeligere å være tilhenger av trosfrihet når det ikke er oss selv det gjelder. For eksempel når det dreier seg om trosfrihet for muslimer – i vårt eget land. Er vi fremdeles trosfrihetens forkjempere?

Som kristne, og som nordmenn, må vi reflektere over dette på forhånd; vi må komme de aktuelle problemstillingene i forkjøpet: Ville vi, og våre folkevalgte, ha akseptert et forbud mot å bygge minareter i Norge? Neppe i dag. Ikke i morgen heller. Men hva om ti år? Tredve år?

Trosfrihet kan forklares på mange måter. For eksempel gjennom en negasjon:

Vi vet ikke hva trosfrihet er før noen tar den fra oss.

Og kanskje forstår vi bedre hva trosfrihet virkelig er, når vi selv har kjent at det iblant kan koste noe å innrømme andre religioner den samme grad av trosfrihet som vi innrømmer oss selv?

Da er det viktig å minne hverandre om at trosfriheten ikke blir mindre når den deles med andre. Den vokser. Dét er alltid et gode.

Reklamer

2 kommentarer om “Den enkle, vanskelige trosfriheten

 1. Først for ordens skyld: så syns jeg enhver religion skal få utøve sin tro som de selv mener er riktig (med mindre de gjør noe ulovlig eller skadelig).

  Så til hvordan trosfrihet kan forklares. Sitat: «Vi vet ikke hva trosfrihet er før noen tar den fra oss.»

  I dette tilfellet (minareter) skal man være klar over at en minaret ikke er nødvendig for å praktisere sin religion. I Sveits er det ca 200 moskeer, men bare 4 med minareter. Slik er det i Norge også: mange moskeer, men få minareter.

  Trosfriheten er altså neppe truet ved at man ikke får bygge minareter. Like lite som kristne føler sin tro truet i land som Saudi-Arabia og Jemen hvor innkalling til gudstjeneste ved bruk av kirkeklokker er forbudt (ingen folkeavstemning der).

  Det som for meg er problematisk her, er at man i et demokratisk land som Sveits (Saudi-A. og Jemen er ikke demokratier)har et system hvor simpelt flertall kan bestemme hvordan en religion (et trossamfunn) skal innrette seg med sine gudshus og religionsutøvelse. For meg er hele ideen med demokrati at man har respekt for mindretallet. Det er slik vårt norske styresystem med Storting og Regjering er tuftet på. Og det er staten som skal sikre at minoriteter får utøve sin religion. Da er det feil å legge et slikt spørsmål ut til folkeavstemning.

  Bygging av moskeer, minareter og kirker, kirkeklokketårn reguleres i dag av kommunene ved sine utvalg, komiteer og reguleringsplaner. Der hører en slik sak hjemme, og ikke som en brikke i et forsøk på å brennmerke en spesiell religion.

 2. Heisan, takk for innspillet.
  Beklager litt sen respons!

  Jeg er enig i det meste du skriver her. Særlig i at det er dypt problematisk at en avgjørelse som dette, som i hovedsak berører en minoritet, blir avgjort ved simpelt folkeflertall. Et representativt demokrati er ikke synonomt med «flertallsavgjørelser i alle saker». Demokratiet har en særdeles viktig oppgave i å beskytte minoriteter og utsatte grupper.

  Selv om minareter ikke er strengt nødvendig for å be, mener jeg likevel at dette dreier seg om en utilbørlig begrensning av trosfriheten for muslimer i Sveits. Vi trenger jo strengt tatt heller ikke kirketårn og -klokker for å samles som kristne.

  Og når det gjelder de kristne i Saudi-Arabia og Jemen: De har nok langt flere, og mye mer alvorlige, bekymringer enn at de ikke får lov til å ringe med kirkeklokker. Men, som du selv sier, så skal disse ekstreme landene overhodet ikke være noe sammenlignelsesgrunnlag for Europa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s