100 000

Omkring 100 000 nordmenn er i kirken hver søndag. Det er mange mennesker. Det er mange kirker. Men det er likevel ikke så mange. Ikke når man vet at 80 % av alle nordmenn er medlemmer i Den norske kirke. Derfor er alle enige om at vi må få flere til å komme til gudstjeneste. Man ønsker likevel ikke å tallfeste noe mål for gudstjenestebesøket. Noe som sikkert er lurt.

Men, vent nå litt. Hva om en menighet i Den norske kirke faktisk satte seg helt konkrete mål for hvor mange som skulle komme til gudstjeneste? Hva om man bestemte seg for at gudstjenestebesøket skulle dobles i løpet av … ja, la oss si, fem år? Hva da? La oss se på dette (littegrann fiktive) menighetsrådsreferatet:

SAK 0347(a)/0909 – menighetsrådets vedtak: Lofterud menighet skal doble deltagelsen ved søndagens gudstjenester – fra ca. 45 til ca. 90 personer – innen utgangen av 2014. Menigheten står samlet bak vedtaket. Menigheten gir samtidig stafettpinnen videre og oppfordrer alle menigheter i Den norske kirke til å arbeide for en tilsvarende dobling av gudstjenestebesøket i løpet av femårsperioden. Lofterud menighet ønsker å starte en nasjonal gudstjenestedugnad på folkekirkelig grunn.

Ja! Flott? Flott! Er det mulig? Nei. Ja? Kanskje. Hvem vet? Det er selvsagt umulig å garantere en så stor økning. Men hva med i det minste å tallfeste en ønsket økning i den lokale menighetens gudstjenestebesøk? Begynne forsiktig? Våge å være litt mer konkrete enn det de til slutt valgte å være i Lofterud menighet:

«Prinsippdokument for Lofterud menighet», § 2 c): Lofterud menighet ønsker at flere skal komme på søndagens gudstjenester. Menighetens ansatte (i begge tjenestelinjer) og frivillige (av alle formater) har stadig vekk dette ønsket med seg i bakhodet (ikke minst på ulike komitéplan), særlig i den daglige menighetsvirksomheten og i menighetens daglige liv (og i den daglige drift av menigheten).

Uansett: Én ting er helt tydelig: Å øke gudstjenestebesøket kan ikke menighetsstaben gjøre på egen hånd. De viktigste personene i en slik satsning er – først og sist – den enkelte gudstjenestegjenger. Og, om man så ikke skulle nå målet om dobling: Kanskje man likevel vil ha oppnådd opptil flere viktige delmål? Det tror jeg.

Men, selvfølgelig. Det hele er urealistisk. Urealistisk? Ja, selvfølgelig. Selvfølgelig? Det er urealistisk. Jeg skjønner. Skjønner jo det. Alle skjønner det. Ja. Joda. Ikke sant? Ikke sant. Ja, ja. (Tar en slurk kaffe.) Ja. Joda. Vi får holde frem med vår fornuftige og fremtidsrettede plan om å fortsette å konsentrere oss om det vi virkelig kan:

Vakre visjonsdokumenter. Stramme strategiplaner. Kraftfulle komitéuttalelser. Saftige saksfremlegg. Åndfulle årsrapporter. Meningsfylte menighetsrådsreferater. Uimotståelige utvalgsdokumenter.

(Og se –

alt skal senkes stille ned

i jordens jevne juv

og gjenoppstå der

som gulnet glemsel,

som avmektige arkivreferanser,

som salig støv og

hjelpeløs, hjelpeløs jord.)

Reklamer

3 kommentarer om “100 000

  1. He he. Her er du inne på noe vesentlig, noe meget vesentlig.

    Et usedvanlig spennende og spenstig menighetsrådsvedtak. Go, Lofterud, go!

  2. Hei Gisle! I Bogafjell menighet, Sandnes er vi inne i et «prosjekt» som heter fra 150-300 – der vi virkelig prøver å tilrettelegge for at slik vekst i ggudstjenestedeltakere virkelig kan skje!! Vi er noe så sjeldent som en cellegruppebasert menighet som ønsker å gjøre folk til displer http://www.bogafjell-menighet.net

  3. Hei Torhild – det var et spenstig og flott mål! Høres spennende ut. Ønsker dere lykke til med prosjektet! Dere er tøffere og enda mer offensive enn Lofterud menighet (som jeg, i motsetning til Bogafjell, dessverre ikke klarer å finne på norgeskartet …).

    gisle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s